Ljus

en multimediaintroduktion


Nu även med video av presentationer och låtar
från Vetenskapsfestivalen 2012 på Chalmers!
(film av Elena Kabo)

Vad är ljus?

Diffraktion

Thomas Young's skiss på ett så kallad diffraktionsmönster som det presenterades för Royal Society 1803: Ljuset släpps in genom två smala springor vid A och B. Ljusvågorna samverkar (interfererar) och bildar ett vågmönster liknande det som ringarna från stenar som kastats i en sjö kan bilda. (Foto från Wikipedia [public domain, utgången copyright])

Detta är något man funderat på sedan flera tusen år tillbaks. Ganska tidigt uppstod två huvudteorier. Den ena hävdade att ljuset var vågrörelser i luften (precis som ljud visade sig vara). Den andra menade att ljuset var mycket små partiklar som svävade fram genom luften.

I slutet av 1600-talet trodde Isaac Newton att han hade svaret. Ljuset visade sig reflekteras i perfekt räta linjer. Detta kunde bara vara på grund av att ljuset bestod av små partiklar menade han.

Men detta var fel menade flera av hans kollegor. Allt kunde förklaras om man antog att ljuset var vågor. Då kan man även förklara de vågmönster som bildas när man lyser igenom två smala springor (se exempel i figur en).

Och detta var vad de flesta trodde fram till 1900-talets början då man upptäckte något märkligt. Om man lyser på en metall så kan man få elektroner att lämna metallen. Det är i princip denna effekt man använder i dagens solceller. Det märkliga var att den energi som ljuset överförde kunde bara uttryckas i ett antal paket av energi*. Med andra ord verkade det återigen som om ljuset bestod av partiklar.

Och där står vi nu. Man har mycket grundligt visat att ljus är en vågrörelse. Och man har lika grundligt visat att det består av partiklar (som man kallar fotoner).

Så vad är ljus? Man kan säga att det beror på vad du vill att det skall vara. Om du gör ett experiment som undersöker vågegenskaper så beter sig ljuset som en våg. Men om du gör ett experiment som undersöker partikelegenskaper så beter sig ljuset som en partikel. Men det riktigt märkliga är att du inte kan få ljus att bete sig som både partikel och våg på samma gång.

* Det var för detta (och inte för sitt arbetet med relativitetsteorin) som Albert Einstein fick sitt Nobelpris 1921. Visste du förresten att han höll sin Nobelföreläsning på Liseberg?



      LJUSET GENOM RUTAN
      Engström
      december 2011
                    
      em  C  G  D  em  C  G  D :||
      em           C          G            D 
      När jag var liten, så stack jag inte ut
      em            C             G              D 
      När jag föddes sa min mamma: ”Honom har jag sett förut”.
      bm                          em 
      Så höll det på varenda dag.
      C              C/B           D
      Alltid nå’n som syntes mer än lilla jag.
                    
      Men så en morgon, jag tänkte på en grej
      En fråga som är svår och verkar bara gälla mig
      En fråga som kan tyckas rätt diffus
      Som att hur tar sig ljuset inomhus?
                    
         G           C      G            D 
         Det är ingen partikel, det är ingen våg
         G            C          D              G
         Den går ju genom rutan, jag vet ju vad jag såg
         am                        D 
         Fast ögonen kan lura dig rätt hårt
         C           C/B           D 
         Det har jag läst i nån rapport
         G           C                 G          D 
         Så om strålen hittar in till dig fast rutan är solid
         G                C 
         så får man faktiskt tänka sig
         D               G
         Den är nån sorts hybrid

      När jag var liten, så stack jag inte ut
      Men nu när jag är äldre har jag ett givet attribut
      En envis och evigt tankfull min
      Ge mig teori som passar till empirin

         Det är ingen partikel ... 
         Det är ingen partikel ... 
         | C C/B | am | C | D | G |
         
         

Musik & video


Ljusets färger

Ljusspektrum

Det elektromagnetiska spektrat. (Bild efter Philip Ronan [CC-ASA])

Vad har solljuset för färg?
Man brukar säga att solljus är vitt.

Men vad är vitt?
Det kan man ta reda på med hjälp av ett prisma. Låt solljuset lysa in genom prismat och som genom magi så delas det vita ljuset upp i alla regnbågens färger. Bokstavligen. För en regnbåge är inget annat än vad som bildas när solljus lyser genom miljoner små prismor som vi kallar regndroppar.

Men vad är färger?
Nu börjar det bli lite mer komplicerat. Vi pratade tidigare om att ljus kan bete sig som en våg. Det visar sig att färgen på ljus är kopplat till dess våglängd (d.v.s. avståndet mellan “topparna” på vågen). Av det synliga ljuset har lila kortast våglängd (har ljuset ännu kortare våglängd så att man inte ser det, så kallar man det ultraviolett). Längst våglängd hos det synliga ljuset har rött ljus (har ljuset lite för lång våglängd för att man skall kunna se det pratar man om infrarött ljus). I figuren ser du färgerna ordnade efter våglängd. Som jämförelse kan man säga att det går ungefär 100 våglängder av grönt ljus (våglängd 500 nanometer) på tjockleken av ett hårstrå (ungefär 50 mikrometer).

Det som kanske är ännu konstigare är att (synligt) ljus bara är en del av det som kallas elektromagnetisk strålning. Om ljuset har ännu kortare våglängd så kallas det röntgenstrålning. Det är sådant man använder för att röntga och se om du brutit benet. Åt andra hållet med mycket lång våglängd så har vi radiovågor. Så man kan på sätt och vis säga att när man lyssnar på radio så lyssnar man på ljus!



     ALLA FÄRGER
     Ekberg
     juni 2007 -- januari 2012
      
         G
     På natten är alla katter grå
            F
     men när morgonen kommer blir himmelen blå
         E                      D
     när solen stiger upp skapas färg
     
     Gräset blir grönt och blommorna gula
     solen lyser upp det vackra och det fula
     och allt som varit grått väcks till liv
                      G                       C
        För det finns alla färger i en stråle ljus 
        G                          am D
        alla färger lyser upp mitt hus
        
    Från djupaste lila, blått och grönt
    till gult, orange och rödaste rött
    en regnbåge av färg lyser upp vår värld
    
    För det finns alla färger ..

     Eb
     Men när kvällen kommer och solen går ner
     F
     är det inte bara mörker vi ser
         G
     för tusen ljus, ja ännu fler
      Dsus4               D
     tänds runt hela vår värld

           G                       C
     Det finns alla färger i en stråle ljus 
     G                          am D
     alla färger lyser upp mitt hus    x2
     
     outro: refr x2
     
     

Musik & video


Laser

Vågor och reflektor

Övre bilden till vänster: ljus med varierande våglängd och fas.
Undre bilden till vänster: korrelerat ljus som i en laser.
Bild till höger: Laserreflektor på månen.

Som du lärde dig i förra sången består solljus av alla färger. Som du också lärde dig betyder det att det innehåller ljus av en massa våglängder. Inte nog med det, ljusvågorna har också fasskillnader, vilket betyder att de inte har sina toppar och dalar vid samma tidpunkter, se övre bilden i figuren.

Låter det svårt? Föreställ dig då att de olika ljusvågorna är personer som står och drar i ett rep. Några drar långsamma drag och några drar snabba drag. Och det är ingen samordning på när de drar. Så om det hade varit dragkamp så hade de förmodligen inte vunnit. Men om de samordnar sig så alla drar på samma gång och lika länge, då hade de lagt ihop all sin kraft. Precis så fungerar en laser: Den ser till att alla ljusvågorna har samma våglängd (det vill säga färg) och fas, precis som i den nedre bilden i figuren.

En laser kan byggas på olika sätt. Ett sätt är att man har ett litet spegelklätt utrymme där ljuset studsar framåt tillbaks i en gas. In i gasen matar man energi. Gasen fungerar så att den förstärker en viss våglängd och allteftersom ljuset studsar fram och tillbaks i spegelrummet så får alla ljusvågor samma fas. För att ljuset skall komma ut ur kammaren är en av speglarna halvgenomskinlig.

Det laserljus som kommer ut kan man samla i en smal ljusstråle. För att få detta att fungera ännu bättre använder man ofta linser (precis som i kikare och i glasögon) som samlar ihop ljuset ännu mer.

Ett sätt att använda laser är att mäta avstånd: Man skickar iväg en kort blink med laserljus (man kallar det en laserpuls) mot en spegel (som man med ett finare ord kallar laser-reflektor) och ljuset studsar tillbaks. Om man mäter tiden mellan det att ljuset skickades iväg och att det kommer tillbaks kan man räkna fram avståndet om man vet hur snabbt ljuset färdas. Detta har man använt för att mäta avståndet till månen. En av de raketer som sändes till månen ställde upp en laserreflektor på månen. Sedan dess har man kunnat skjuta iväg en laserpuls mot den och efter två och en halv sekund kommer ljuset tillbaks till jorden*.

Om du undrar vem Gunder Hägg i sångtexten är, så var han världens snabbaste medeldistanslöpare i början av 1940-talet. Han satte bland annat världsrekord på Slottskogsvallen.

* Ljusets hastighet (i rymden) är ungefär 300 000 kilometer per sekund. Då kan man med formeln hastighet * tid = sträcka räkna ut att avståndet är ungefär 750 000 kilometer fram och tillbaks, det vill säga avståndet är ungefär 375 000 kilometer. (Mäter man mer exakt får man ett medelavstånd till månen på ungefär 384 400 km.)



     LASER
     Ekberg
     september 2011
      
     em  em/Eb  em7/D  A  am  D  G  H7 :||
     em         em/Eb  em7/D            A/C#
     Vi pumpas igång       av elektricitet
     am/C                 D         G                          H7
     studsar fram och tillbaks i en gas som värms upp och blir het
     em            em/Eb  em7/D         A
     Fångad i ett rum         med spegelvägg
     am                D          G               D7
     släpps jag nånsin ut är jag snabb som Gunder Hägg
     
        G             H7
        Vi gungar tillsammans 
           em        A
        en fokuserad energi.
        C             D
        Inget stoppar oss
               G         C9  D  D7
        om vi alla hugger i.
        G            H7
        Vi svänger i takt
               em            A
        när vi bygger upp en stråle av ljus
               am  D     G     H7
        som kan nå, genom stål.
        
     em           em/Eb  em7/D            A
     En öppning i glaset     och vi susar ut 
     am         D          G                  H7
     upp igenom molnen mot himlen och rymdens djup 
     em          em/Eb  em7/D          A
     En studs på månens yta efter bara en stund
     am            D          G               D7
     sen är vi tillbaka efter två och en halv sekund
     
     Vi gungar tillsammans ...  D7
     
     Vi gungar tillsammans ...  G
     
     
     

Musik & video


Stjärnljus

Polstjärnan

Hur man hittar Polstjärnan / Polaris (som egentligen är ett stjärnsystem med minst fem stjärnor) om man hittat Karlavagnen. (Foto från NASA, ESA, N. Evans (Harvard-Smithsonian CfA), and H. Bond (STScI) [public domain])

Om du tittar upp på himlen en stjärnklar natt så ser du en mängd stjärnor. Ljuset från de allra flesta av dessa stjärnor bildades långt innan du föddes. Det beror på att ljuset inte kan färdas snabbare än en viss hastighet (cirka 300 000 km per sekund som du vet sedan tidigare). Även om det är väldig fort (ljuset hinner sju och ett halvt varv runt jorden på en sekund och som du lärde dig i förra låten kommer det till månen och tillbaks på två och en halv sekund), så är de flesta stjärnor så långt bort att det tar ljuset många år att komma hit.

Om du till exempel tittar på Karlavagnen så har det tagit ljuset från de stjärnorna ungefär 100 år att komma hit. Tittar du på Polstjärnan så har det ljuset färdats över 400 år för att slutligen träffa dina ögon. Ljuset som du ser från Polstjärnan bildades alltså ett bra tag innan Göteborg grundades.

Nästan alla stjärnor du ser på himlen finns i den samling stjärnor som solen tillhör. En stjärnsamling kallas en galax och den galax solen tillhör kallas Vintergatan. Där finns ungefär 400 miljarder stjärnor (det vill säga nästan 50 för varje person på jorden). Men du kan faktiskt se ända bort till Andromedagalaxen om du har bra ögon. Den är ungefär lika stor som vintergatan och ligger nästan 3 miljoner ljusår bort, så ljuset från Andromeda bildades när några av människans äldsta föregångare levde på jorden.

Men det mest fantastiska är att fotonerna, de ljuspartiklar som våra ögon uppfattar, inte känner av tiden. Det beror på något som Albert Einstein kom på 1905, nämligen att tiden går långsammare ju snabbare man färdas. Och när man färdas med ljusets hastighet (som fotonerna ju gör) så står tiden stilla. Så en foton (om den hade kunnat tänka) skulle verkligen inte veta om resan från Andromeda tog en evighet eller bara en sekund...



     STJÄRNLJUS
     Ekberg
     augusti 2011
     
     CM7 GM7 CM7 GM7
     Cadd9          G
     Här svävar jag stilla fram
     Cadd9        G
     i universums rymd
     em                 hm
     från den dagen jag skapades
        C                D
     har min väg aldrig var't skymd
     
     Jag är född i en explosion
     långt, långt härifrån
     i en gnistrande stjärna
     som levde då en gång
     
                   Cadd9  G      D        G
        Jag är ett stjärnljus, långt härifrån
           C              D              G  Gsus4  G
        en liten skymt av det som var en gång
                   Cadd9 G         D         em
        Jag är ett stjärnljus, som blinkar i natt
        am                 D                   G  Gsus4  G
        en liten glimt av ljus från en tid som vart
        
     Jag har levt i en evighet
     eller kanske en sekund
     med den fart som jag svävar fram
     är tiden blott en dröm
     
        Jag är ett stjärnljus ...
        
        Jag är ett stjärnljus ...
        
        Na nana na ...
        
     CM7 GM7 CM7 GM7 CM7 G 
     
     
     

Musik & video


Testa dig själv!

Diffraktion

Vad kan du om ljus?
(Foto från Wikipedia av användaren Zeke, använd under GNU Free Documentation License)

Vad har du lärt dig om ljus? Prova dig själv med våra quiz.

Notera att de ligger på en separat sajt (quiz.biz) och vi tar inget ansvar vare sig för innehållet på sajten, eller den reklam som visas där. Men frågorna är våra (om nu ingen ändrat på dem ;-)